Bastoners de Gracia

Colla Bastoners de Gràcia

Colla Bastoners de Gràcia

HISTÒRIA DE LA COLLA

Un cop recuperades les institucions democràtiques, com en altres poblacions, començà un procés de recuperació de les tradicions del país, en el cas de Gràcia, joves de la Vila es van anar trobant i reunint amb ganes de voler crear diferents expressions culturals catalanes, d’aquí sorgeixen les ETC, Equips de Treball de Cultura popular, (l’any 1993 evoluciona a l’actual Coordinadora de Colles de Cultura Popular) fruit d’aquesta feina és la creació de les diferents colles de cultura popular, Diables, Geganters, Drac i Bastoners.

És quan en Jordi Badal, conjuntament amb altres, engeguen aquest projecte: crear a la Vila el ball de bastons i mostrar-lo al carrer. Doncs no tenim cap document o dada històrica a data d’avui conforme hi hagués cap colla bastonera a Gràcia.

La Colla Bastoners de Gràcia va començar a funcionar la tardor de l’any 1981, i la primera actuació va ser el 28 de desembre de 1981, en el Centre Artesà, en motiu d’una recollida de menjar per gent necessitada del barri.

Durant aquest primer any els membres de la colla van anar a diferents festes bastoneres per observar diferents balls i estils, per tal de crear un estil propi i genuí.

En els inicis de la colla, vivia a Gràcia, el senyor Aureli de Moià, que per casualitats va coincidir amb membres de la colla, ens va ensenyar un ball de bastó de Moià, doncs en aquells anys no n’hi havia colla. És aquest el primer ball que vam aprendre.

En aquella època la música popular que sabien molts grallers eren peces de Sitges, d’aquí van sorgir dos balls amb la música d’allí (la Boja i el Plegafems).

La segona  actuació de la colla va ser a la Trobada de Cantaires Muntanyencs de Teià al maig del 1982, i és per la Festa Major d’aquell any que la colla s’estrena a la pl. Rius i Taulet (actualment plaça de la Vila de Gràcia) amb el Virolet de Gràcia.

Posteriorment la colla va començar a ballar regularment en Festes Majors o concentracions bastoneres, o altres esdeveniments i també per Europa. Com per exemple: la Inauguració dels Mundials de Futbol del 82, diferents Trobades Nacionals de Bastoners de Catalunya, fora de Catalunya hem anat a Milà, Praga, Perpinyà; organització del Rècord Guiness de les 12 hores ballant bastons per les Festes de la Mercè. Actuar amb el seguici de Barcelona a la Festa Major de Reus, etc.

Aquestes actuacions ha estat en solitari, amb d’altres colles bastoneres i amb altres colles de cultura popular: gegants, Drac de Gràcia, diables, esbarts, trabucaires…

En els anys posteriors, el repertori es va anar ampliant, així com les actuacions, tant dins de Catalunya com a fora.

La nostra vinculació amb el Centre Artesà Tradicionàrius, ha estat durant la major part de la nostra vida la seu social i el local d’assaig, fins que hi ha les obres i la colla es veu obligada a assajar en diferents indrets, fins que arribem a la Violeta, des de llavors és la nostra seu.

Podem afirmar que la Colla de Bastoners de Gràcia és la primera colla que balla a peu de carrer, doncs fins llavors el ball de bastons que feien els esbarts sempre era a dalt d’un escenari.

Som la Colla més antiga del pla de Barcelona.

El fet que la Colla de Bastoners de Gràcia continuï funcionant és perquè moltes de les persones que han estat membres de la colla des dels seus inicis, l’any 1981, fins l’actualitat, s’han mostrat molt involucrades, identificades i responsables com per no deixar morir part de la cultura Catalana, que és aquesta colla.